Τι προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα για την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΗΡΙΩΝ το οποίο έχει τεθεί από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση:

Κάθε ακίνητο στην Ελληνική Επικράτεια πρέπει σύμφωνα με το επικείμενο νέο προεδρικό διάταγμα να αποκτήσει μια ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου για να υπαχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ).

Όλα τα κτίρια – τα χωρίς καθόλου αυθαιρεσίες – πρέπει να αποκτήσουν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα εντός προθεσμίας 10 ετών. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούνται αυθαίρετα και επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες τους.

Όσα ΚΤΙΡΙΑ ή ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα Ν.4178/13 ( ή έχουν ενταχθεί στους Ν.4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να αποκτήσουν την ταυτότητα κτηρίων σε πέντε χρόνια. Τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα αυθαιρέτων τροφοδοτούν αυτόματα το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας. Ειδικά τα κτίρια των οποίων η άδεια εκδόθηκε μετά την 1.3.2012 πρέπει να εκδώσουν την ταυτότητα κτιρίων αμέσως μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μέτρου της ταυτότητας.

 

Πότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει η υποχρεωτική εφαρμογή του;

Εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το έτος 2014. Έστω και αν οι προθεσμίες δεν έχουν παρέλθει για ένα ακίνητο απαιτείται συμπλήρωση της ταυτότητας είτε σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας. Μετά την αρχική συμπλήρωση η ταυτότητα κτιρίου πρέπει να συμπληρώνεται μετά από έλεγχο περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου. Με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας που θα εκδίδεται με την ταυτότητα. Η βάση δεδομένων των ταυτοτήτων θα συνδεθεί με το Κτηματολόγιο, με τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών. Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτότητα και τον έλεγχο δόμησης συμπληρώνονται σε ειδικό έντυπο από τους μηχανικούς.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων εκδίδονται

α) το Πιστοποιητικό Πληρότητας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και

β) το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής από την Υπηρεσία Δόμησης.

Η ενημέρωση της ταυτότητας ακινήτων πραγματοποιείται υποχρεωτικά

α) μετά την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή

β) μετά από κάθε περιοδικό έλεγχο.

 

Ποια θα είναι η συχνότητα ελέγχων;

Οι έλεγχοι της ταυτότητας κτηρίων γίνεται από τους αρμόδιους μηχανικούς υποχρεωτικά και ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου ως εξής:

 • Kάθε 8 χρόνια για τα κτίρια συνάθροισης κοινού.
 • Κάθε 10 χρόνια για τις κατοικίες
 • Kάθε 15 χρόνια για τις αποθήκες και τους σταθμούς αυτοκινήτων.

 

Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για ψευδή στοιχεία;

Όταν διαπιστωθούν ψευδή στοιχεία κατά τη συμπλήρωση της ταυτότητας κτηρίων ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους επιβάλλεται στον μηχανικό πρόστιμο από 2.000 € έως και 20.000 €, αλλά και αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για 2 έως 24 μήνες, ανάλογα με την βαρύτητας της παράβασης.

Πρόστιμα και κυρώσεις για τη μη τήρηση του Προεδρικού Διατάγματος θα επιβάλλονται και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

 

Τι στοιχεία θα περιλαμβάνει η ταυτότητα;

 • Οικοδομική άδεια
 • Εγκεκριμένα σχέδια της άδειας
 • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
 • Σχέδια Κατόψεων
 • Τυχόν αναθεώρηση άδειας
 • Έντυπο ελέγχου αρχιτεκτονικής μελέτης
 • Έντυπο ελέγχου στατικής μελέτης
 • Έντυπο ελέγχου ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
 • Βίντεο για τις εγκαταστάσεις

 

Τι πρέπει να κάνετε ως ιδιοκτήτης ενός ακινήτου;

Προς το παρόν δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια. Σας προτείνουμε να μας στείλετε τα στοιχεία σας μέσα από την φόρμα μας, για να αναλάβουμε να σας ενημερώνουμε για τις προθεσμίες και για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν προετοιμασία.

 

Τι υπηρεσίες μπορούμε να σας προσφέρουμε;

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει όλη την διαδικασία για την υποβολή των δικαιολογητικών και την συμπλήρωση και έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων. Η ομάδα του buildingid με εμπειρία 20 ετών στον μελετητικό κλάδο διαθέτει έμπειρους μηχανικούς που θα αναλάβουν την έκδοση της ταυτότητας κτηρίων για κτήριο ή για μεμονωμένη ιδιοκτησία οποιασδήποτε χρήσης. 

 

Υποβάλετε στην ομάδα του buildingID το ερώτημα σας σχετικά με την ταυτότητα κτιρίου που σας αφορά και σύντομα θα λάβετε απάντηση. Όλες οι απαντήσεις προς τους πολίτες αναρτώνται σ’ αυτό το πεδίο οπότε και «αναζητήστε» πριν «υποβάλετε».

Για ερωτήματα συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα :

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!